Winkelier aansprakelijk als beveiliging niet op orde is!

Winkelier-draait-op-voor-letsel-personeel-bij-overval

"Winkeliers kunnen aansprakelijk worden gesteld als hun personeel bij een overval gewond raakt. Dat is met name het geval wanneer winkels onvoldoende zijn beveiligd en de overvaller niet kan worden aangehouden", dat schreef het AD deze week in de editie van maandag 3 september.

Het AD baseert zich hierbij op uitspraken van letselschadeadvocaten en andere deskundigen, na een zaak, waarbij een verkoopster, die bij een overval werd neergestoken, in het gelijk werd gesteld.

Smartengeld
De overval deed zich ruim twee jaar geleden voor in Utrecht. De verzekeringsmaatschappij van de winkeleigenaar heeft de aansprakelijkheid op zich genomen en draait op voor de schade die de overval voor de werkneemster met zich meebracht. Het smartengeld kan in de tienduizenden euro's lopen.

Geen camera's
Ten tijde van de overval waren in de winkel geen beveiligingscamera's aanwezig. De werkneemster was alleen en had geen overvaltraining gevolgd, terwijl ze daar wel geregeld om had gevraagd. Het was voor de winkelier niet de eerste keer dat zijn winkel te maken had met agressie en geweld.

Veilige werkplek
De zaak maakt volgens deskundigen duidelijk dat werknemers recht hebben op een veilige werkplek, ook in winkels, en dat verzekeraars er in de toekomst vaker bij hun klanten op zullen aandringen dat de beveiliging op orde is.

Bron: AD maandag 3 september